Category : Kereta dan Enjin

Kereta, Enjin, Lepak dan hari Ahad yang produktif

Semalam, aku update pasal makan pagi2 buta merangkap berjimba. So lepas balik dari makan dalam pukul 3 pagi tuh aku pun bawak la slow2 kete balik. Pastuh time nak masuk tol jer enjin mati, ah sudah… Lepas start balik hidup, tapi asap hitam kebuk2, deymn…

*ni gambar diambil lama dulu, tapi bengkel yang sama aku pegi siangnye nanti. ;D 

Dah aku pikir bukan2 bile jadi camtuh, takkan enjin kong lagi, dah la masuk enjin ke 3 dah nih. Asap hitam sket mmg aku biasa tuh, sebab aku masih lum tune abis ECU. Skang masih setting rich (minyak kuat sket), utk nak jaga engine dan tak makan minyak hitam.

So terus je la balik, dan dan dah masuk padang jawa ada plak polis ronda2 ngan motor tuh sekat, mintak lesen IC bagai adoih.. aptb.. Aku layankan aje la… Lepas. Ye lah, bkan wat salah pa pe pun, kuar berjimba je.

Lepas tuh, dah makan kenyang tuh, terus tido je, semua penat.

Esoknya (sabtu siang), aku gi bengkel. Aku saspek plug jer problem. Mungkin ada plug tak berapa elok 1. So tukar la plug yang aku dah beli lama. NGK Platinum menggantikan Triple Platinum Splitfire lama aku. Lepas start rem rem enjin sikit, mmg teruk la asap hitam, lagi kebuk2 dari semalam. Ini hati rasa tarak syok la itu macam wooo.

(more…)