Category : Life stories and bablings

2016 Year End TT Sesion Putrajaya of our local Ford Mazda enthusiast

It was a Xmas night actually, 25th December 2016, a TT session held at our very own Putrajaya Boulevard. “TT” is a short-form derived from Teh Tarik Session. Just like a meetup, or hang-out with buddies outside there who got the same interest. Enjoying coffee, cookies, and so on.

So, because the X-mas is on Sunday, then Monday is a public holiday replacement. It’s a bit weird events actually, because at first, it was planned secretly by our Ford & Mazda Hatchback WhatApps group. In our list it’s about 15 car confirm their attendance on that night.

However, then it’s also another group create TT session on the same day with us!. Although some issue arise in the beginning, but it’s ok, we calmed down and just make it happen. Motorsports are make buddies, not enemies!.

Yeah.. let me say thanks to all parties, either from our Hatchack / GengKontot, Mazford, BD/BF, Lantisan of MLCOM and some Killerbees who actually share same interest which is Ford & Mazda Enthusiast Malaysia.

But hey! Nonetheless, It’s a very MASSIVE crowd either the car and homo sapiens BTW!!! (estimated 50 + cars, in the middle of 26 Boulevard!)

* Credit to my Alpha‘s Animation students who tagged with me, took photos and videos : Farhan Izhar & Ahmad Faisal – Photos edited by me.


2016 Sepang Formula One

Bising dah kawan aku si Midon, aku lupa nak upload gambar2 pegi sepang awal bulan nih. Ahad 2 Oktober 2016 rasanya.

Yeah, goes there, been there, done that eh.

I was at Sepang Formula One 2016 grandstand – (there’s many types of tickets and seats at the grandstand area). Got complimentary tickets from my friend for free which is actually cost few hundreds or might reach thousand MYR (RM). Actually his wife company gave it to their staff, yet his wife cannot go there lah jaga anak diorang. Mungkin gak dia tak minat F1, tapi rasanya bleh tahan si Sya bawak kete laju cam pelesit gak hehe .

Banyak gile tiket dapat, orang plak tak cukup. Tak expect lak banyak camtu. Sampai ada yang tak pakai hehe. Here’s the photos…. not much, sebab bateri kaput, dan malas nak gi spot2 lain kat grandstand tu. (biasa dah separuh masa diorang x jaga pintu dah, boleh gi jalan2. rajin malas, berani x berani je. Aku kalau dah malas nak shoot, mmg macam xde gambar la.. >_<

 

 


2015 Aku nak rombak web nih, nak spam penuh informasi

 

Cadangannya camtuh la. harap2 kali nih aku berjaya.  Nak design balik dan coding sendiri theme ikut citarasa aku cam biasa. kali nih nak jadikan agak proper sket.

warna3

Paling malas update pun at least aku buh gambar. Banyak stok2 gambar aku shoot tak letak kat web. pilih2 mana yang best baru letak.

Sejak keje ngan orang balik nih, sibuk dia bleh tahan gak la. Workload pun bleh tahan la. Bezanya, aku masih enjoy dan gembira dengan kerja yang aku buat nih. 😀

 

*gambar diatas tidak ada sebarang kaitan dengan pos. Cumanya… gambar tuh mmg aku yang shoot wahahha. dan mungkin lebih banyak lagi gambar2 sebegitu :p


Ok. will be back to more update soon this month!

Watchout bro.. akan lebih rajin dikemaskini selepas ini.

Dengan layout baru yang lebih…. pelik?


Lamanya tertinggal sepi ini blog

Kalau blog aku tak berupdate lama, maknanya aku banyak kerja dan sibuk memanjang. Kalau blog update hari2, maknanya aku tak sibuk sangat atau sedikit saja sibuk jadi aku masih ada masa.

So sekarang agak sibuk, menyibuk dan lain2. Nanti free time sikit aku start balik update hari2 OK . 🙂


Printing Design, hasil kerja lama design untuk percetakan

Hari nih terjumpa pendrive lama,  belek2 terjumpa la hasil kerja lama aku masa kerja Karangkraf dulu. Best juga kalau terjumpa hasil kerja lama kita ye 😀

impiana-2008-09

Nih ads aku buat untuk department web aku keje time tuh. Ads nih letak kat belakang kulit majalah tuh. Fuh… lama giler. 😀

Ads nih nak promote pasal web dapur impiana, aku layan sorang2 beberapa hari. Letih selalunya pasal banyak gambar nak kene crop. Tambah plak PC time tuh seingat aku tak segagah mana. Kalu designer layout selalu pakai mac, tapi kitorang multitasking pakai PC. By that time, orang tak berapa nampak lagi how much important are the online media, the web and so on, mungkin nampak, tapi kurang jelas.

Time tuh aku propose online marketing dan email marketing pun kene reject. Yup.. talking about, multimedia department dalam kompeni yang khusus jual dan buat duit dengan printed product. Not much can see what is all online about? Ramai tak nampak lagi time tuh how ONLINE CAN KILL PRINT MEDIA! Now it’s just happen! Worldwide! Take That!

Aku tak berapa ingat, nih tahun 2008 ke 2009, lebih kurang time tuh la. Nih dalam pdf, macam ada beza sket plak. Agaknya pasal versi PDF tuh aku import lam photoshop, jadi la camnih. (nih letak low res je… high ress full version xmo publish hihi)

Mendesign untuk percetakan nih tak sama cam design web. Walaupun hampir sama tapi ada banyak beza. Kalau tak pandai beberapa perkara, akan jadi hasil selepas print mengecewakan. 😀

Tuh je la dulu untuk hari nih. 😀

 


Sori belum sempat nak buat tutorial photoshop

Beberapa hari lepas ter-ber-janji (macam la), nak mula start buat tutorial pasal photoshop dan lain2 tuh. Tapi agak tertangguh plak. Sebab aku pikir, elok aku siapkan theme baru dulu, then baru buat tutorial.

mangsa-photoshop

*gambar rembat kat google images je. malas nak mendesign hari nih.. 

Lagipun nak buat tutorial agak slow dan makan masa sebenarnya. Nak kena printscreen, save jadi jpg, nak kene susun betul2 ayat biar ngam ngan gambar.

Aku jugak plan, aku akan karang dalam bahasa yang sedikit formal, tapi tak formal 100%. At least, misalnya kalau aku berjaya kumpul 30 bab, aku bleh compile jadi ebook . aku tambah lagi 30 bab, aku jual. Camner? Bleh? Aku tambah la skill2 magik dan ajaib yang lain dalam tuh. Yang takkan keluar kat mana2 silibus IPT hihi.

So biar dia jadi serampang 3 mata. Ajar orang FREE sebahagian, compile dengan tambahan isi sampai jadi ebook untuk JUAL, dan moga2 aku jadi rajin lah sikit agaknya.

Aku nak siapkan aku punya theme dulu K. Tapi aku kene setel job orang dulu, kalu x kang rugi ler aku.. 😉

 

 


Banyak urusan juga hari ini

Just list what happen today. 23 hb >_<

  • Pagi… wat keje, then ada bakal client yang berapa kali nak jumpa tak jadi nak jumpa gak hari ni.
  • So postpone jap urusan member nak gi amik duit loan dia dah approved >_<
  • Tengahari jumpa bakal client tuh, rupa2 ngan anak sesorang yang terkemuka hihi. Seyes x terpikir.
  • So borak2, bincang2 kat soho aku yang kelam kabut dan agak bersepah barang nih.
  • Pastuh gi makan2 sekali ngan dia jap, beliau belanja.
  • Pastuh balik, terus gi Plaza Masalam, bawak member setel hal loan dia.
  • Pastuh balik Padang Jawa semula.
  • Malam takde buat ape sangat, belek2 code web client yang nak di baiki, nak paham code orang lain ngan air tangan dia.
  • Coding pun ada ‘air tangan’ tau, bukan masak je.

 

Then borak2 kat facebook chat. Then tido

 


Another best responsive website 2012 / 2013

Dalam dunia yang kekal dengan pelbagai device yang baru yang punyai pelbagai saiz resolusi. Yang ada pelbagai saiz lebar dan tinggi, adalah amat pening kepala nak buat design web yang compatible ngan semua.

Post lepas aku ada cakap antara web terbaik responsive nih adalah Mashable, tapi aku rasa aku mungkin lupa lagi 1 yang jauh lebih nice. Mungkin pasal the matter of taste. Web nih antara selalu aku lawat.

smashing magazine

Smashing magazine! Dan yang lebih menarik, web nih based on the super semantic WordPress Platform!. Kau pandang rendah wordpress bro… Banyak web2 besar guna bro, even site2 as big as New York Post, People’s magazine pun guna bro. »  here the list 

Gua dulu pernah gaduh pendapat masa kerja kat 1 tempat (mega company) pasal nak guna free wordpress system untuk certain company website dan kemudian customized gila2 sampai jadi ikut taste. Tapi akhirnya majority (majority kene tgk gak, celik ke kurang celik) buat keputusan nak bina sendiri dari scratch system  tapi aku yakin bloated tahap cipan. Kalau skill dan secure tahap superman gua tak kisah bro.  Ini upload file gambar dan lain2 pun masih guna manual FTP. Ko hidup zaman bile? >_<

Lantak korang la. Suka bazir masa. Web developent 6 bulan – 1 tahun tak siap2 jadinya. Solution gua 1 bulan bleh siap dan terbaek sanggup di reject sebab Open Source dan anggap tuh untuk blog? Lol. Outdated sungguh. huhu.

*responsive web design versi gue akan siap dalam seseminggu nih, pecah kepala. Tak expect akan jadi perfect. Tapi kalu dapat 50% web SmashingMagazine tuh pun dah ok. 🙂 Mula2 la katakan.

 

 


Tiada orang ajar yang basic bang

Ok, nak guna photoshop gini gini, guna tool ini untuk resize. Tool ini pula nak masukkan teks, tool yang macam icon berus tuh berus lah. Nak warnakan macam guna sapuan berus.

“Oh… saya basic pun tak tau bang”

Ala.. basic je mana2 boleh belajar.

“Tapi takde orang ajar basic pun, cari kat google pun tak banyak hasil, tambah2 dalam Bahasa Malaysia”

* Lalu aku terfikir, ya tak ya  juga, benarlah… kadang2 dah macam pro nih, tak sedar, betapa kurangnya basic tutorial ada kat malaysia nih. Aku juga lupa, tak ramai manusia punya ability untuk self learning, macam aku, macam genius2 yang lain. Kadang2 nak kickstart je dulu sebelum boleh hidupkan enjinnya.

(ini kisah benar, cuma dialog digarap semula. 😀 seseorang bertanya aku ttgnya 1 hari dalam minggu ini)

** Jadi aku rasa mungkin bagus aku mulakan pengajaran esok dengan perkara basic.

Note: Qada last night, not feel really well now.


Lepak lepak malam minggu Wangan Midnight

Asyik ngadap pc siang malam je, xde life! Kata seorang member kepada member yang lain. Padahal dia pun sama, duk maen game siang malam kih kih. (bukan kisah sebenar). So aku pun kuar berjimba dan ber-Wangan Midnight la semalam.

mazda and ford malaysia community  teh tarik session

Snippets hal Wangan Kesas Midnight dan hari semalam. 

  • Pagi2 buat beberapa kerja, setup hosting dan install wordpress web client
  • Pastuh kuar lunch
  • Balik dari lunch sambung study pasal responsive design. Banyak cara nak buat sebenarnya, ikut mana mudah la rasanya.
  • Pastuh layan client punya job shopping cart yang dragged dah agak lama (sebab client sibuk selalu) >_< .
  • Petang lepak minum kat Kedai Kopi dataran Shah Alam. Borak2 pasal masa depan sambil layan my fav white coffee there.
  • Pastuh hantar member balik, sambung study dan practice code responsive website lagi.
  • Malam kol 9.30 malam gerak pergi T.T (teh tarik session) lepak geng2 Ford & Mazda se-Malaysia kat Awan Besar, Kesas. Pasca trackday hehe, banyak giler semalam, dekat 30 bijik kete ada rasanya.
  • Tapi aku lepak sampai kol 12.30 pagi je, malas nak ikut sampai kol 2 3 pagi cam diorang, ada keje gak nak kene setel.
  • Pastuh time balik, duk menekan lari dari kete yang cucuk aku, rupenye BMW putih, aku tekan dia tekan, biar dia potong je la, aku cucuk dia balik, pastuh pecah arah. Biasa la… ala2 Wangan Midnight la… layan hiway, hilang stress konon tapi idok ler membahayakan orang len. Adeh.. bila la nak tukar tayar lebor dan buat negative camber stance sikit nih. >_<
  • Kt trafic light masuk shah alam. Ada je wira ekzos besar duk rem2 kat trafik light sebelah aku sama2 duk baris depan sekali, dia tekan launching macam nak drag MUSC plak, aku tekan jugak laa…, mencirit aku tinggal dia pastuh. Sory bro, walaupun ko ekzos lagi besar dari aku, bumper ko bumper evo… walaupun kete aku nampak ala guru besar standard, tapi aku ada sekali ganda tenaga enjin ko hahaha walaupun rpm cut 6K jer skang T_T . Wangan midnight part2. hehe.
  • Sampai soho wat keje sket, member ajak kuar minum2 lagi borak2 sampai kol 3 pagi gak kat mamak Alam Avenue. Pastuh tido.

 

Sekian saja Wangan Kesas midnight malam minggu. Drive fast if you and your car can handle it (vios handling fail bleh terbang hihi), but make sure jangan bahayakan orang lain. >_< (bukan kisah sebenar? eh?)

*Note : Sebab semalam dah ngantuk, blur sangat, malas nak pos semalam. nih post qadar je la.. 


Hal yang berlaku hari ini

Fast update, snippets untuk hari ini. Tiada yang menarik sangat. Takde mood pun ye juga. Kadang2 apa yang kita harap takkan mudah jadi seperti apa yang kita harap.

  1. Pagi2 bangun (tak pagi sangat) send keje yang dah siap lewat malam tadi, cuma ada sket2 jer nak edit.
  2. Pastuh sehari suntuk duk mengkaji ape la masalah web hosting aku nih, set client ada auto folder bila add domain tapi tak menjadi sampai skang.
  3. Pastuh gi makan tengah hari sorang2.
  4. Pastuh sambung balik keje, sampai rasa tensen lak tak bleh setel. Aku suspek some setting kat server dah lari. So email support. Tapi lum ada balas.
  5. Pastuh ada berita tak berapa best spoil mode aku. Malas nak citer.
  6. Pastuh petang sikit lepak ngan biz partner makan jem breng seng
  7. Pastuh aku lepak kedai satu lagi main game sampai kol bape tah.
  8. Pastuh dah malam balik dah, nak pagi balik semula.

 

Kurang produktif hari ini.. herm.. kena proaktif sket esok.