Category : Motivasi

Perasaan ‘Down’.

Perasaan ya, bukan perasan. Down ya, bukan down syndrome. 😐

Dalam 2 minggu nih lebih kurang.. Aku rasa, aku ‘down’. Down semangat, down motivasi, down jiwa, down mental, down fizikal dan segalanya.. Lemah, longlai, tak bermaya.. Sebenarnya lebih kepada down dalaman. Entahlah, lama dah tak rasa camnih.. Biasanya desire dalam diri aku kuat… Lately nih jer… mungkin sebab otak aku overload..

Aku duduk depan Mac kat opis, kadang2 aku (more…)


Kerja Sampingan, Tetap, Kad Kredit dan Telur Kau!.

citibankcard.gifHahaha!.. Banyaknya kerja aku. (Kerja tetap adalah keutamaan dalam apa segi sekalipun). Namun aku percaya, kerja sampingan adalah WAJIB pada zaman sekarang ini. Ini adalah kerana, tanpa kerja sampingan, kadangkala sukar untuk kita mendapatkan sesuatu yang kita mahu. Maklumlah, gaji kerja tetap adakalanya habis begitu saja membayar bill sana sini, hutang sana sini, loan sana sini.. dan tentunya kad kredit punya hutang jugalah!.

Mujurlah saya berjaya wujudkan batasan diri dalam menggunakan kad kredit. Bagaimana? Entahlah, bagi saya.. walaupun kad kredit asas dihadkan penggunaan sampai RM3000, saya elakkan diri saya berhutang melebihi RM1000. 😀 Alhamdulillah, sehingga kini, saya tiada masalah lagi dengan kad kredit saya.. Hutang(swipe) dan pakai bila perlu sahaja.

Ada banyak kelemahan bagi ramai orang berkaitan perihal kad kredit ni. Selalupun kerana menurutkan nafsu dan kadangkala sebab nak menunjuk-nunjuk 😀 . Ingatlah, bahawa sesungguhnya : Orang berhutang adalah orang yang lemah.

Apa-apapun, tujuan utama aku buat kad kredit bukan untuk berhutang! Sebaliknya untuk BUAT DUIT melalui dunia luas Internet. Mengaktifkan akaun2 online dan sebagainya.. 😉
Oh ya.. berbalik pada tajuk, ape daaa… (more…)


Cerita Puasa, Dadah, Gaduh dan Ore Klate

Tajuk cambest? Baca sampai Habis pos yang terlalu panjang ini!.

Ada kawan aku bising2… Afsal ko malas update blog? aku masuk jer takder update baru.. masuk jer pos lama.. 😀 . Lalu ku berkata dengan bergayanya “Biasa la beb. Gua tak meletakkan sesuatu sebagai Primary yang berpanjangan” Keh keh… Dalam satu2 masa, kene komitmen pada satu2 perkara. Erm.. banyak benar cerita ghairah yang nak aku ceritakan. (more…)


Cerita Antara Impian, Nasib dan Takdir.

Hehehe.. tajuk kash pelik2 giteh (loghat pahang).
Aku sebenornya nak sangat menaip mengapdet belog aku nih. Tapi selalu pun tinggal niat ajer. Ciss.. Apelah, blog sendiri pun tak boleh nak komitmen.. Takper.. aku masih komitmen pada kerja aku.. 😉

Bulan Ogos dan September, perjalanannya agak panjang bagi aku. Macam2 bende yang berlaku. (ape laa yang aku nak taip nih… ) Ermm.. opis aku cam biasa.. tapi ape yang aku perasan lately nih macam dah hilang ‘sense dan vision’. Entahlah.. Kadang-kadang, aku yang pernah menjadi manager kepada Syarikat sendiri nih punyai satu pandangan yang jauh berbeza dari orang lain. Bukan nak mengangkat diri, apelah sangat pada syarikat aku yang tidak berjaya itu. Tapi aku bangga, aku pernah mencuba (dan masih mencuba sehingga kini).
Mungkin dari segala apa yang pernah aku hadapi, menjadikan aku sorang manusia yang tidak pernah putus asa. Selain tuh juga, aku rasa tekad dan semangat dalam diri aku tak pernah sekali pun hilang. Tetap ada sampai ke hari ini.

********************

OK! Back to the topic mystic!

Kadang-kadang, pernah aku bertanya.. pada diri.. adakah aku sorang manusia yang gagal? Tapi selalu berkata-kata dan memberi komen seakan-akan aku sorang yang sangat berjaya. Mungkin, mungkin pada sesetengah orang…

Al-Kisahnya 3 jenis ‘orang’ :
+ Ada orang (more…)