Category : Print Design

Meeting ISO Standard dan 2010 Performance Plan

Hari rabu… semalam masih ada cerita yang aku belum cerita lagi. 😀 Aku dah terlebih membebel jer pos sebelum nih.


Oh.. btw, my pergh.com dah masuk layout baru since last month rasanya. Layout lebih kurang yang nih gak, tweak sana sini jer. Save time…

Semalam pagi, ada meeting pagi, meeting pasal ISO standard, dan jugak meeting bersama sales department. Meeting nih lebih kepada orang-orang berkaitan pengurusan dalam department aku. Aku tak perlu masuk, tapi saja aku nak masuk, nak amik tahu dan aku percaya ada kaitan ngan kerja2 aku juga serba sedikit. Aku kene tahu workflow berkaitan.

Dan mungkin juga perlu tahu supaya tidak nampak poyo. Hehe.. Oh kamon, main stended mended nih, ko tak tau, silap2 kang ko kene. Baik ko amik tau kan. Meeting sampai kol baper tak ingat, tgh ari kot. Tak lama sangat. Petang semalam plak ada kene isi borang performance plan yang dah di isi dari pagi. Ada panjang lagi aku tulis kat forum pergh. Malas nak buh sini.

Tgh hari (Selasa) aku balik Padang Jawa jap, print dan cop 1 invois, pastuh pegi Pejabat Pos Sek. 16 Shah Alam guna express.. Ekspress la sangat, konon sampai esok. Tah ye ke tidak. Pos hantar ke agensi, kemudian diorang hantar ke MDEC. Ada la riban riban sikit. Harap2 bleh la tampung bayar server web-web aku nih. Ikutkan ada masanya perit nak membayarnya… Harap2 3 minggu lagi clear la check tuh.

Hari Rabu…
Aku sambung keje wat design 1 page utk dimasukkan dalam (more…)


Print Ads, Uprint, ILuvIslam, Sinar Harian. I’am DTP designer too!

Lepas cuti panjang, rasa malas-malas tuh biasa la bagi tiap2 orang. Tapi kadang2, nak diistilahkan malas pun tak kena gak. Lebih tepat kalau kita katakan sebagai.. mencari tune mood. Tanpa mood yang baik, kerja mmg tak menjadi. Apatah lagi kalau korang keje bidang creative.


My ads design on Sinar harian paper. Tapi aku tak hingat nih date biler nyer. 😀

Kelakar gak kadang2 dalam beberapa hal, orang mengganggap designer yang lepak termenung atau hisap rokok itu buang masa semata2 dan takde faedah. Terutama orang2 HR deparment dimana-mana syarikat pun… Kah kah.

Sebenarnya begini, sebagaimana sesetengah wanita OBSES pada shopping, begitu juga obses seorang lelaki menengok perempuan dari atas, tengah, tengah, kaki dan tutttt… (oh itu soal ghairah hehe). tapi kalau dalam kerja plak.. sebagaimana obses orang2 Human Resources mencari salah pekerja baik disiplin kedatangan masalah kecil2 remeh waimma tak bagi staff merokok, maka begitulah obses seorang designer dengan termenung dan … yang mana hisap rokok, mmg la.. hisap rokok sambil otak berputar2.

Faktor logik… ada ke logik? Nikotin merangsang minda. Khayal? tak de la.. tapi mungkin menjadikan otak separa sedar? unconcius mind? oklah.. 10% dari unconcius mind, membolehkan khayalan wujud ilham inspirasi. Bleh gitu?  Kalau ikutkan, jarang benar jumpe designer tak merokok, kalau ada pun, diorang tak lah sekreatif mana sangat. heh!. Designer pompuan lain citer… diorang spesis lain, tapi ada ramai gak designer pompuan merokok aku kenal. Ape2 pun rokok tetap tak baik untuk kesihatan OK.

OK, last week sebelum cuti tuh, aku citer wat printed ads design. nih sebahagian snap. Paiseh.. cam nampak besar lak teks dalam tuh . Lantak pegi la besar jadinya, lagi jelas nampak. Lagipun hilight utama aku adalah URL tuh, sebab core business adalah order dan bayar online (walaupun payment option lain ada gak). Aku pun jarang wat ads untuk paper sinar nih, tak berapa fasih lagik.  Oh.. atas tuh yang versi snap. Bawah nih gambar-gambar-gambar versi ori. 😀   (more…)