Category : Sesuatu Yang Bermakna

Proton Iswara Not-So-Executive, Kereta Ayoh!

Baiklah, lanjutan daripada post sebelum ini. Yang dihantar khusus untuk Proton VIP program. Tak kisahlah samada dapat atau tidak. At least I do tried. Aku nak post dan nak hantar bende nih sejak seminggu dua dulu, tapi dek kerana sibuk dan keterbatasan masa maka lewat tadi baru hantar (aku hantar submit contest jam 11 pada 28hb maa.. kire valid la last day. 😛 ) . Haih… nasib la…

NOTA : POST INI ADALAH TERLAMPAU PANJANG!!!

Kereta ini, usianya dah 15 tahun. Walaupun mungkin di tangan keluarga kami, ia cuma kira-kira 7 atau 8 tahun. Aku nih mmg jenis susah ingat nombor… T_T . Apa2 pun, kereta ini dah banyak sangat kenangan dengannya, bukan saja pasal soal ia kereta pusaka ayah, tapi menjangkaui lebih dari itu. Kata orang2 kaki kereta juga, selalunya orang lelaki kalau bercerita soal kereta, ia adalah sesuatu perkara yang boleh… mengharukan… yang boleh membuatkan lelaki2 bergenang air mata. IT IS, indeed!

Aku personally, aku rasa banyak kenangan2 manis yang kekal dalam otak tentang ayah pun ialah tentang kereta. Tentang apa2 yang kitorang bualkan dalam kereta dan sebagainya. Contohnya macam aku pernah patahkan spring belakang kereta toyota lama ayah dulu. (aku tak tau orang kata masa tuh main sliding tayar belakang tuh drift! aku dah buat dulu2… sampai patah spring ahaha) Toyota Corona Deluxe Super Salon dengan rupa yang macam BMW itu kerana lampu kembarnya. Kemudiannya dengan kereta Galant Sigma ayah yang aku juga pandu sampai jadi lori sayur, juga sebagai ‘van’ mengangkut komputer. Ah… yang paling aku ingat sekali ialah semasa aku mula2 ‘memandu kereta’… iaitu duduk di riba ayah dan memegang stering pada saat aku Darjah 6 dalam kereta datsun 1200 coupe ayah. Itu lah… betapa KERETA, AYAH, dan ANAK LELAKI mana2 pun ada ingatannya tersendiri.. aku percaya itu. Kau orang juga?

Keluarga kami yang besar!!! (itupun gambar Ani, adik #2 takde dalam gambar)
*dari kiri : Fadhil, Duan + Firdaus , Arwah Ayah, Nor, Hafiz, Mirul, Mak, Hairi (belakang) , Hafizan dan aku.. ^_^ -Tapi nih gambor 3 tahun dulu rasanya.

Berbalik kepada kereta iswara KAMI. Aku anak sulung dari 11 adik beradik ini, adalah sorang2nya anak yang ada lesen yang sah (skang adik pompuan aku ada lesen, adik lelaki aku tgh buat lesen, dan yang lain2 berangan nak lesen gak. ). Jadi sebagai orang yang ada lesen, secara tak lansung aku gak la jadi drebar keluarga. Kereta Iswara ini, pada aku adalah kereta yang paling banyak kenangan… mungkin pasal aku dah besar dan boleh mengingatinya.. 😀

ISWARA KAMI YANG LUARBIASA!


Adik bongsu aku Firdaus possing bersama kereta 😀 Dia pantang nampak kamera terus posing. 

Arwah ayah… biasanya membeli kereta terpakai. Selalunya berharga cash sekitar RM5000. Arwah ayah mmg tak suka berhutang. Hari itu, ayah mencari kereta terpakai di Kuala Lipis. Dengan bajet yang ada, ayah cari2 kereta tapi tak ada yang berkenan. Ayah nakkan kereta yang luas. Akhirnya ayah tertarik pada kereta iswara ini kerana LUARBIASANYA ialah ia PANJANG dan LUAS!. Seriously. Rujuk gambar dibawah.

Iswara Executive.. ntahlah aku tak sure sangat.. tapi mmg panjang dan lain macam. (baru2 nih check Puspakom sebab nak tukar nama mak, abis di kopek sana sini check ingat kete potong. Ade ke… kete nih mmg RARE le walaupun iswara ada banyak, tapi mmg tak banyak iswara executive, cuma yang nih versi dah not-so-executive jer T_T  – dulu pernah kene langgar tepi, ayah aku dah cuak takut cermin pecah or pintu tak boleh pakai.. sebab mana nak cari pintu belakang panjang dan cermin panjang tu 😀 ). Ayah beli kereta ini secara ansuran dengan jaminan tokey kelapa sawit tmpt ayah jual kelapa sawit. Ayah peneroka tanah rancangan sawit, jadi tiada payslip. Cuma dengan jaminan tokey sawit yang banyak duit 😀 dan kepercayaannya pada ayah so kereta ini lepas loan bank. Aku ingat lagi, masa kereta nih bawak balik, kami sekeluarga happy tgk kereta ni kerana kepelikkannya.

Walaupun ini lah kereta Nasional pertama ayah beli, tapi aku amat pasti… ayah juga sangat sukakan kereta ini. Dia kata LUAS, senang nak naik ramai2. Minyak jimat, sparepart murah bertambun2 diluar sana.

» Klik untuk teruskan baca cerita panjang aku yang penuh dgn perasaan dan emosi ini!


Domain ini sudah 4 tahun woh~!

Wah.. tak sangka… Pejam celik dah 4 tahun aku beli domain ini. Kalau ikutkan lebih dari tuh…

Dulu mula2 seingat aku, blog mula2 asalnya kat subdomain pergh.com, iaitu mysticmind.pergh.com sekitar tahun 2000 hingga 2005. Lepas tuh aku migrate ke domain mysticdreamworks.com , then aku beli domain nama sendiri plak. Sejak tuh semua content pindah belaka ke domain nih…

Jika merujuk pada arkib, ada post di blog sejak tahun 2005. Seingat lupa aku, aku tak pindah dari blog lama sebelum tuh 2000-2004 punya , sebab masa tuh aku jahil lagi sistem2 dan import export mysql database (tak semudah macam zaman sekarang).

Erm.. seronok gak kadang2 baca post sendiri lama-lama punya. Ada coretan kisah2 dulu, bila baca balik, boleh mengingatkan apa yang berlaku dan sebagainya… Susah payah, suka duka, semuanya dah direkodkan oleh diri sendiri. Tulis diari tak cool.. diary online merangkap blog adalah terbaek!..

17 April lalu adalah ulangtahun ke 3 domain ini, aku saje letak 4 hehe, padahal dah lebih kalau campur semua… tah pening tah. wakwakakwaka eh eh… calos!

 

 


Sehari di kampung bersama sawit, getah, ikan keli dan tahlil.

Hermm.. nak kata lama tak balik kampung, baru gak balik kampung. Raya cine dulu aku tak balik, aku balik minggu berikutnya, tapi bagus gak, aku tak sangkut jem cam orang lain hehe.

Baiklah. Aku sambung cerita dari hari.. sabtu, walaupun aku dah pos semalam. Tapi shortly sebab guna phone via GPRS. Sebenarnya kampung aku ada ICT desa, tapi tutup kol 6 ptg. Walhal aku sangat sibuk juga hari sabtu tuh. RIngkasnya begini.

Bangun pagi, mak aku bising2 kat adik aku yang sorang itu, ajak pegi kutip getah kat kebun tak mau. Rela tidur balik lepas minum pagi. Adik aku yang itu entah kemana hati perutnya. Aku plak pagi2 itu try pegi cari bende nak dimakan, mak aku tak masak, jadi aku pun ronda la kedai2 kat atas tuh, semuanya tutup. Malas pula nak pergi yang jauh. Kemudiannya adik aku Duan #2 pun pegi la ke kebun getah berhampiran rumah nenek aku dgn kete arwah ayah.

Oh.. Duan dah bleh bawak kete kerana terpaksa. Nak taknak dia kene bawak. Lagipun dia kata nak mahirkan diri dulu baru wat lesen. Dulu dia wat lesen gagal hehe. Dia pegi berempat dgn kereta arwah ayah (iswara executive UK spec). Emak aku dan adik aku pizan pegi kutip getah, mahal benar getah sekarang, sekilo RM5 lebih!. Patut la ada orang2 kampung yang kebun getah besar boleh beli kereta cash!

Adik Duan dan Fadhil plak pegi ke kebun sawit kat gemang (ape nak cakap lam istilah lain pun tak tau), nih ladang lagi 1 la senang citer, ada 2, 1 ladang 6 ekar stengah, 1 lagi (gemang) ada dalam 3 ekar kot.  Sawit pun rege tengah ok. Yang gemang nih pokok kecik2 lagi. Diusahakan oleh arwah ayah slow2. Tanpa pinjaman tanpa apa2 skim tanam semula. Arwah ayah mmg tak suka berhutang2 nih. Duan dan fadhil pegi potong sawit, beberapa hari sebelumnya diorang membaja sket kebun sawit tuh.

Aku plak pi kedai makan kat kampung sebelah, lepak2… pastuh adik pompuan aku 2 orang (Nor dan Ani) datang benti amik duit ngan aku sket, diorang berdua pegi pasar K. Lipis, (more…)


Balik Kuala Lipis kejap lagi. Cuti 3 hari.

Kerja hari ini agak sibuk, sebab aku kene setelkan keje2 sebelum cuti. Tadik menyiapkan print ads untuk internal ads beberapa majalah. Promote website dept. aku dalam beberapa majalah syarikat .

Ada 6 ads. Majalah Nona, Seri Dewi Keluarga, Pengantin, Nur, Rasa dan Pa & Ma. Print ads web company yang jual online benda2 bercetak iaitu : www.uprint.com.my .  Aiseh, aku tak ada copy jpg plak nak buh sini. Aku bubuh later2.

Semalam ads utk sinarharian paper dah kuar, half page. Same design, tweaking, change color dan resize je untuk magazine, ada sikit2 tukar teks gitu. Nanti round seterusnya baru wat new design lah. Kalu setiap magazine nak wat design baru, matilah susah. Mana sempat hehe. Turut menyiapkan 1 bisness card member. Dah diambil dan dibayar pun, bleh la untung 10-20 inggit. Jadilah. 😀

Petang ini nasib baik tidak hujan lebat seperti semalam, semalam I call you, you tak answer aku balik memula tak hujan, sampai sekerat jalan, tuh dia, putih hujan turun punya lebat. Mmg kuyup la.. abis kasut2 baju semua basah. Malas dah nak berenti2 stop kat bas stand, redah jer, sampai umah mandi.

Hari ini cuaca ok, aku pun pi amik kete kat bengkel, baru tukar clutch baru dan ada beberapa mende lain lagi direpair. Habis kira2 RM500. Kire murah la tuh dengan power otai abang Zaidi. Zaifa motorspot. Pomen segala jenis kereta dan pakar volvo dan pakar gearbox.  Ini pun rege kawan2 agaknya, kalu orang lain, mungkin lebih sikit tapi still murah berganda2 dari orang lain. 😀 Bikinannya tip top. So aku takleh me-rem kete aku lebih2. Mau kasi itu clutch ‘masak’ dulu kata orang. Jadi kejap lagi nak balik lipis, aku kene slow2 ah, takleh sampai 180 cam biasa. Hahaha.. Nampaknya lebih 3 jam la baru sampai Lipis.

Kemudian pegi beli 2 tiket ke Perlis utk adik aku nak balik sana nanti. Tiket habis! Kecuali ada Ahad, 10 pagi. Nampaknya plan aku lari la sket nih, ingat nak rileks2 kat kampung dulu hari Ahad pagi tuh, baru balik ptg, diorang balik bas malam. Takper la… musim cuti semester semua, mesti la tiket sold out. Patut2 beli 2 3 hari dulu lagi baru betul.

Ah.. balik lipis, sebenarnya aku tak lalu pun bandar lipis tuh. Ikut sinun pun jauh. Aku cuma lalu jalan Shah Alam – Bentong – Raub – masuk Sg. Koyan – sampai la rumah aku. Balik nih untuk wat kenduri tahlil arwah ayahanda tersayang, 100 hari pergi menemui Allah penciptanya. Sebenarnya jatuh hari isnin, tapi sebab semua dah ada, cuti pun nak abis, percepatkan sikit hari saja lah.

Alfatihah untuk arwah ayah, Ahamad bin De.


Korang nak apa? Macam-macam ada… snippets #3

Tah yer ke tidak snippets ke 3, lebih kot.
1 – Last post aku rupanya dah sebulan dulu, lama benar. Yang pasti mmg selalu camtuh pun. Aku cuba update dengan lebih rajin tapi masih gagal. So aku update suke-suke ajer lah..

wad-kecemasan
Aku & Duan menunggu di Jabatan Kecemasan

2 – Bulan May, aku malas nak sambung cerita balik kampung tuh, sebab ape yang jadi aku dah tak ingat sangat kecuali beberapa perkara jer antaranya ialah ;
– aku hantar ayah aku ke hospital Kuala Lipis pada pukul 1 pagi.
– aku dan adik aku Duan #2 masa tuh tgh berpoya-poya makan kat kedai makan terus balik serta merta.
– aku, Duan, mak aku se-kereta antar ayah aku ke hospital,
– jarak dari kampung aku Kuala Lipis kira-kira 35km. Aku memecut selaju 220kmh (more…)


Balik kampung dan kereta kancil bodoh – Snippets style

Wah!.. sedar tak sedar dah lama benar aku tak balik. Rupa-rupanya, aku last balik kampung adalah Raya Haji 2008!. Iaitu kira2 hampir 6 bulan dulu atau dalam bahasa yang lebih menyayat hati ialah setengah tahun dulu!. Patut lah mak aku telepon asyik tanya bile nak balik, bile nak balik. Hehe…

viva-mystic

1 – Arituh masa cuti Tahun Baru Cina, masa semua orang balik, aku tak balik. Sebab duit dah habis.  Lepas tuh susah nak balik sebab banyak sangat kerja hatta di hari minggu seperti mana yang aku dah ceritakan sebelum2 ini.

2 – Jadinya aku mengambil cuti dari 1hb Mei hingga ke 5hb Mei dengan menggunakan cuti ganti berkursus ESQ165 pada 2 minggu lepas sebanyak 2 hari iaitu digunakan pada Isnin dan Selasa. 😀 So aku dapat 5 hari straight!.

3 – Aku nak balik pada malam 30 April, tapi firasat aku mengatakan, jalan Karak Hiway akan menjadi amat sibuk sebab ramai orang balik ke pantai timur sempena cuti 3 hari (Hari pekerja + sabtu + ahad). Dan ternyata ia adalah benar seperti yang disangka. (Orang kelantan pantang cuti panjang sikit, mesti balik 😀 ). Aku merancang balik pada 1Mei malam. Tapi…

4 – Kereta aku tengah sakit, yakni tayarnya tidak stabil menjadikannya macam kuda. Jadi aku ke kedai tayar pada petang 30 April malangnya nak ke Jalan Kapar Klang itu jammednya tahap tak bleh percaya! Dan aku sampai lewat ke kedai tayar yang mana sudahpun ditarik pintu. Ada beberapa kedai tayar lain, malangnya harganya berbeza mak datuk. Aku tanya “Esok ada bukak ka?”.  Itu olang kata : “Esok cuti loooo… Sabtu pagi pukul 9 balu bukak looo…!” Aiyaaa!!!

5 – Jadi aku rehat2 aja dirumah pada hari Jumaat 1 Mei itu. Malam itu aku pegi cucuk duit 1K sebab nak tukar tayar dengan Rim sekali alang-alang. Tapi banyak mesin Maybank Out Of Service! Mungkin semua orang keluarkan duit sebab nak balik kampung. Yang tinggal nasib baik ialah maybank besar kat BlueWave hotel tuh jer. 😀
(more…)


ESQ165 Angkatan 30

Minggu lepas, aku kehilangan hari cuti lagi seperti minggu2 yang sebelumnya.  Dari Jumaat 17hb – 19hb April 2008. Bertempat di Flamingo Hotel, Ampang. Opis aku menghantar ramai staff dan akan menghantar keseluruhan staff karangkraf untuk mengikuti kursus ini.

esq-165Kursus ini sebenarnya agak kontroversi bagi sesetengah pihak, terutama beberapa pihak yang beranggapan ‘mereka adalah betul’. Dan bersikap pesimis (atau bersangka buruk) telahan pula pengasas dan fasilitatornya terdiri dari orang seberang (Indonesia). Berpegangkan modal bahawa ‘kononnya’ Orang Malaysia lebih baik dan ajaran dari Indonesia adalah mungkin sonsang (tambahan pembawaan pancasila dari mereka) atau mungkin ekstrimis ala pengganas Amrozi, Imam Samudera dan angkatannya. Itu adalah tanggapan lazim orang Malaysia hatta ahli agama sekalipun.

Disini saya tidak mahu memperpanjangkan cerita atau membuat ulasan siapa benar siapa salah, kamu benar aku salah, atau kamu busuk hati dan aku adalah suci? Tidak sama sekali. Segala urusan baik benar buruk dan ketentuan adalah milik Allah. Secara jujurnya… kursus ini banyak baik dari buruknya. Ia tidak perfect, seperti diujarkan oleh fasilitatornya, tetapi ia tidak buruk dan ia tidak sekali menyesatkan. Kesimpulan secara mudah dan umum dari aku ialah…

ESQ 165, adalah satu modul diasaskan oleh Dr. Ary Ginanjar Agustian, yang mengaitkan unsur sains dengan Islam dan Al Quran. Yang memperjelaskan bahawa Quran itu adalah benar dan merupakan mukjizat yang benar. Segala catatan dalam Al-Quran akan dibuktikan kebenarannya satu persatu di kemudian hari. Seperti kita sedia maklum, dunia sains adalah dunia ‘pembuktian’ sehingga wujudnya pihak saintis (yang mungkin juga muslim orangnya) yang mula menafikan keujudan ‘ketuhanan’. Ia juga mengandungi perihal ‘kenali diri anda’. Sebahagian dari kursus ini mengandungi itu dan banyak lagi.

Selain itu ia mengaitkan Islam Is The Way Of Life. Betapa penyucian diri seseorang berdasarkan Rukun Islam dan Iman, adalah asas untuk diri sesorang menjadi bersih. Dengan bersihnya diri dan hati, maka… barulah boleh seseorang itu menjadi pemimpin (leadership) bukan sekadar pemimpin pekerjanya, tapi pemimpin keluarganya dan memimpin dirinya sendiri.

“Jangan taksub dengan ESQ, ia cumalah 1 objek atau subjek, bukan sesuatu bende untuk di puja dan di sanjung. Tetapi ambillah apa yang baik darinya”. Bagi yang masih skeptikal, boleh cuba, dan perbetulkan mereka jika ada yang tidak betul seperti yang mereka katakan.

Saya sebenarnya sudah punyai hati yang kelabu. Tatkala orang lain boleh menangis, hati saya ini masih keras. Saya berharap benar jika saya dapat menemui sebahagian diri saya yang dulu. Siapa saya yang ‘satu masa dulu?’…

1 – Saya orangnya khatam Al-Quran semasa darjah 2. (dan saya masih boleh membaca Al-Quran dengan lancar sehingga sekarang)
2 – Saya orangnya dulu pernah menjadi juara Tilawah semasa Tingkatan 2.
3 – Saya orangnya satu masa dahulu sembahyang tidak tinggal.
4 – Saya orangnya dahulu pernah belajar disekolah arab…

Rupa-rupanyanya… hati saya sudah kelabu, syukurlah.. kerana ia belum hitam. Dan yang pasti, ‘suara hati’ saya masih kuat sehingga sekarang.


Pencarian Lelaki Maskulin 0809 dan aku nak rehat!

PLM0809

Sekarang jam menunjukkan pukul 10.45 minit malam, dan aku masih di opis. Nih tgh stress nih render montaj tapi asyik crash beberapa kali. Bengang betul. Tuh yang relaks kejap 15minit  nih taip blog nih… Aku harap kol 12 kang siap ah. Macam biasa, keje jadi orang multimedia nih, semua bende bagi last minit, nak siap cepat2 lepas tuh plak! nak best tahap channel MTV punya level. Kejadah!… Kalau gagal siap, ada la yang berani cakap2 belakang macam la kita nih pemalas la, main2 la, beruk la, kambing laa…

Padahal mana2 orang yang wat keje camnih, tau la susah payah.. jauh lebih payah dari diorang tuh yang perasan keje diorang dah cukup susah dan dah bagus.  Orang belakang tabir mmg selalu dilupakan, dipersalahkan dan juga termasuk kenaikkan gaji ataupun elaun tak pernah rasa ‘cukup bagus’ dan dihargai!. Betul! Tanya la kawan-kawan korang yang wat mende2 cenggini (kecuali yang kerja kompeni multimedia dan advertising yang super besar laaa = yakni di khalayak yang mmg paham job2 diorang). No!! aku tak salahkan apa2 dan sapa2 pun..

Aku diassignkan buat montaj opening dan beberapa video editing (termasuk effect) untuk Anugerah PLM nih. Sebab aku adalah orang yang handle Maskulin site dan perkara2 berkaitannya. Web minisite khas nya juga aku yang buat dan coding Fully CSS sendiri dengan gembiranya. Tapi Video montaj tuh please!!!… not only 1 week or less than 7 day dateline… If I’m the boss, i might reject this kind of request. I’m suffer to death (lebih-lebih plak) and surely letih, penat, tak cukup tido!  After Effect dan Premier bukan macam Microsoft Words la deeeeyyy! Yenna po! Tuh camner tuh… Keje opis bawak balik umah. Hai… nasib laa…

2 minggu lepas, aku sibuk di Bank Negara Malaysia outstation kat sana keje 9mlm-9pagi. Seminggu lepas punya cuti plak, aku menyiapkan job freelance uncle Musa dan beberapa lagi, dan minggu ini plak Sabtu Ahad aku tergadai lagi sebab sibuk ngan event PLM0809 kat Aswara KL. Esok pagi (kol 10 aku plan) aku kene join raptai dan test run multimedia montaj nih semua sekali..   Pagi ahad ada full rehearsal semua candidates sekali bersama Rosham Noor sebagai pengacara 😀 . Petang Ahad jam 2 bermula la aku duduk dalam konti menjaga multimedia kat dewan aswara tuh…

OK.. aku nak bancuh Nescafe dan sambung keje… selagi tak siap, aku tak balik gayanya.. walaupun aku dah sorang-sorang kat sini. Duh!.. Kalu tak siap gak, aku balik umah sambung kat umah sampai 3pagi. 😮

*Lepas nih aku nak cuti seminggu lepak kampung.. tapi…. minggu lagi 1 aku ada kursus la plak!!!!!


Banyak mende nak dibuat, tapi…

Banyaknya!… (banyak 3x).
Banyaknya bende nak dibuat, tapi tak tahu mana dulu nak dibuat. Dan kalau pun aku buat buat buat buat… kadang2 tak siap2 juga. Itu tak termasuk yang tengah2 buat, tiba2 bila mata celik…. “Lah! dah pagi rupenye!”.

Aritu sekali… bangun2 pagi, rupenye aku tetido kat meja pc. Dengan rasa sebelah tangan dah hilang sebab berbantal lengan, kene plak kabel saluran cecair merah tuh ter-block di penjuru meja. Pergh!!!! memang silap2 tangan tuh warna dah berubah  jadi lebam biru warna putih-star! 😀 (untuk jadi warna hijau sebenarnya amat mustahil la plak).

Aku selalu kata…
Too many things to do. Too little time to waste.
Ye la, entah bila la nak cukup kan…

Baiklah… sebenarnya, aku dulu-dulu boleh juga dalam mengatur kerja dan pekerja (nak kata pakar tuh tidaklah), tambah2 masa aku menjadi ‘pengurus bersama’ di syarikat kitorang dulu2 (yakni syarikat kecik yang takde la duit sangat bersama black_iii dan ada la sesapa lagi tu). Aku mmg selalu membaca teori dari pelbagai buku dan curian pengalaman orang lain juga hasil pemerhatian dan pemahaman. Aku dah belajar lama soal pembahagian subjek kerja. Kata orang putih, Job Delegation!. Iaitu:

4 Teori Asas Penyeliaan Tugasan:
– Urgent and important,
– Urgent but not important,
– Important but not urgent.
– Not important and not urgent

Erm.. kadang-kadang bende nih juga dikatakan sebahagian Time Management. Ah… persetankan itu semua. Undang2 dibuat untuk panduan, bukan penghalang. 😀 . Sama dengan teori2 seperti nih, ia cuma panduan… dalam situasi tertentu… tak payah ikut langsung pun takpe! Janji setel! Kan?

So skang… aku nak mula yang mana dulu? Ah! Mana-mana ajelah!


Streamyx lembab macam babi!.

Eh! Tak… bukan aku yang cakap… tapi ramai yang menyumpah-nyumpah macam tuh. Hatta ramai yang meletakkannya di status YM diorang! Sebenarnya aku pun nak letak kalu korang nak tau… Tapi aku memang tak suka nak ikut sangat orang lain… cukup la ngan aku terrrrrrrletak kat twitter aku time aku marah tadi.

Almaklumlah, dah sebulan lebih nih line teruk nih. Dah la pakej 1MB aku tak pernah langsung dah cecah 700mbps! Babi betul! Tahun lepas pun aku membelog tentang line lembab nih. Post dulu tuh tak la menyumpah camnih…  Apakah bulan Februari adalah bulan Streamyx jadi lembab? Sebab seingat aku dulu lembab masa bulan Februari nak masuk Mac 2008 gak?. Nih Feb – Mac 2009 pun nak jadi bende yang sama?

Terus terang lah, tak pernah rasa aman ngan Streamyx nih, pastuh kes bil silap tuh, aku ada check tapi ada rasa macam aku punya bil salah tuh macam tak deduct jer lagi. Still yang di caj extra tuh ada dalam akaun aku! Aku dah jadi makin sakit ati ngan Streamyx nih.

Terus terang la, kalau korang tak percaya, korang pegi google or yahoo. Taip la sebarang perkataan Streamyx ditambah dengan perkataan lain seperti bodoh, bangang, sial, sucks dan segala perkataan mencarut sekalipun, korang ‘tidak akan merasa terkejut’ kerana TERRRRRLALU BANYAK sumpahan yang dah dilakukan oleh ramai makhluk tuhan yang dah hilang sabar! Ape kejadahnya semua ini hah?!!!

Kejadahnya ialah, (more…)


Mengemaskini blog dengan konsisten? Aku bukan Melayu?

Fuh, tajuk macam iya iya saja. 😀 . Sangat disedari sangat lama tidak mengemaskini blog nih, dah berapa bulan tah, malas nak kira. Yang pasti sudah lama bukan sebentar. Hari ini, walaupun ramai orang cuti Thaipusam, tapi aku bekerja. Syarikat ini tidak mengambil cuti pada Thaipusam, kerana cuti itu cuma cuti pilihan (optional) yang tak diwajibkan. Mungkin kerana lebih 80% pekerja syarikat Bumiputera ini adalah Melayu, maka cuti itu tidak diberikan. Cuma tiada halangan untuk mana2 staff beragama Hindu untuk cuti. (Oh! aku pun bukan tahu sangat soal2 HR nih… )

Line internet kat opis nih pun macam sedang bercuti, atau bekerja tak ikhlas. Sekejap ada, sekejap putus-putus. Mood orang kat opis nih pun terus lah berubah jugak! Semua agaknya. Selain masih sibuk menyibuk dengan hal politik ombang ambing di Perak, macam-macam lagi lah hal duniawi nih. Itu semua pun mempengaruhi juga mood sesiapa.

Aku tak pernah pergi ke Kuil Batu Cave walaupun aku rasa aku nak pergi tgk suasana di situ.  Kalau aku dah ada DSLR power2, aku akan pastikan aku pergi ke situ pada time-time macam ini merakamkan betapa best atau dahsyatnya sambutan itu. Bertuahnya orang Malaysia ini, kerana mereka tak perlu ke negara India untuk tgk acara seperti itu. Orang Malaysia juga tak payah pergi China utk nak tgk Lion Dance dan begitulah sebaliknya… segalanya ada di Malaysia.. Sebab tuh lah ada betul yang amat bahawa Malaysia Truely Asia. 1 orang Mat Salleh, hanya perlu datang ke Malaysia untuk melihat segalanya tanpa perlu pergi ke 3 negara lain! 😀

Aku punya chinese zodiak …
“The Fire Snake”
art-fire-snake
Fire Snakes can be a bit loud, speaking their minds and smothering you with their opinions. This does add a twist to his dynamic and vibrant character, as he is quite the extrovert. These Snakes have a great wisdom. They are intriguing communicators who leave you breathless after a conversation. Fire Snakes can change even the most obstinate mind with their powers of persuasion, convincing you their opinions or ideas are better than yours. This does make them a little self-centered, but you can’t say they aren’t driven for success.

Menyentuh bab Tahun Baru China, sebenarnya aku sambut juga. Walaupun aku tak balik kampung time tuh, tah malas nak balik. Sementelah gaji dah kurang benar hujung bulan selain dah membantu sikit orang tua aku kat kampung. Adik2 aku masih ramai yang bersekolah, sek. men dan rendah ada lagi… berapa aa… dalam 5 orang kot. IPT ada 3 lagi. Sawit dan getah tgh jatuh harga teruk time tuh.

Oh Ya! Aku sebenarnya bukanlah 100% Melayu, aku mungkin cuma ada 85% darah Melayu (atau kurang). Aku ada 15%  (atau lebih) darah Cina! So aku bleh la sambut Chinese New Year. 😀 . sebenarnya dalam susur galur keluarga aku, ada yang berketurunan Cina. Yaitu Moyang aku sebelah…. mak aku. Ke sebelah ayah aku?  (aku nih, sebagai orang lahir bulan 12, mmg ada masalah dalam ingatan detail sikit – sama macam Tun Mahathir gak). Nanti aku balik tanya semula… Tapi mak ngan ayah aku kawen spupu.. hahaha.. so moyang aku berbalik pada yang sama.

Alah, korang tau laa.. orang zaman2 dulu, sekampung ada berapa puluh keluarga je.. kalau kita sendiri bleh ingat sampai 5 generasi keatas pun dah kire hebat.. tapi abis kuat rata2 setakat 3 jer. Tambah2 masa aku lahir, tok sebelah ayah aku pun dah takde. Tok belah mak aku jer ada. Tok belah ayah aku mati hilang… time perang la tuh kirenye… bom sana sini, tembaks ana sini, pancung sana sini…  Kadang2 bende camnih bila tanya lebih2 pun orang2 tua kita bkan nak citer. Tanya pak sedara aku pun bukan dia nak cerita gak. pelik gak, tapi aku rasa, diorang pun tak tahu sangat.. so aku wat tak tahu je la…

Aku berkulit kurang cerah atau sawo matang. Adik beradik aku rata-ratanya cerah belaka. Tapi jangan sekali2 korang kata aku ada darah mamak! hahaha.. Aku ada darah cina.. Tapi selalu bile aku cakap aku ada darah Cina orang gelak. (mana ikon gelak nih 😀 ).  Bekas kekasih aku dulu-dulu (read: kisah lampau) pernah berkata, orang kening bercantum nih kuat cemburu. (tuh pasal dia bercerai ngan aku agaknya-dia ingat aku kuat jeles) . Aku percaya sampai skarang yang ramai perempuan percaya bende tu…  Aku cukup pantang daaa.. tak betul lansung pada aku. Ada kata aku jenis kontrol, pun lansung tak betul. Tapi kalau jenis keras hati & pedal tuh mungkin betul. Tapi bukan sampai takde toleran. Aku sangat toleran tapi pastikan factual bukan mengada-ngada. Hasil beberapa personaliti  test aku tergolong dalam golongan Rasional.

Masa aku kata kat Ah Heng, member kamceng cina aku yang duk puchong yang selalu datang2 lepak minum2 ngan aku, bile aku kata kat dia aku nih ada darah cina pun dia gelak kat aku. Cet!.. So then, I told to them something.. do you ever wonder why my eyebrow are different from others? Bentuk dan jenis kening aku, dan beberapa adik beradik aku terutamanya adik ke dua aku, Duan… adalah sama.. So aku kata lah, kening ayah aku dan arwah atuk aku pun sama. Adalah kening cina dulu2. Hahahaha.. So bukan kening jenis jeles tak bertempat tuh. Salah! So mungkin genetik dari moyang cina aku, ( yang aku tahu time tuh cina dari tanah besar diangkut ramai2 ke Malaya, di Kuala Lipis itu dulu2 ada banyak lombong2 emas dan bijih besi, antaranya Raub, Penjom, Tembeling, Merapoh dan sebagainya) so salah 1 warisan ialah genetik ini agaknya.

So aku bukanlah 100% melayu… dah tuh jangan la cakap kat aku beriya-riya ttg Hidup Melayu!, terasa aku tau :p … lagipun sebabnya aku orangnya rasional, yang baik… baiklah, yang buruk… buruk lah!, yang diantara duanya…. itu katak namanya!!!

Hah! padan muke ko Nuar! Main lagi katak katak!

*aku tgh nak belajar ngapdet blog dengan konsisten la nih, seminggu sekali mungkin?


Aku sakit… Sindrom Keletihan Terlampau.

Sindrom Keletihan Terlampau?.

(nota – ini penulisan aku yang amat panjang)
Rupa-rupanya… aku ini sakit… Mula-mula… aku tak percaya ada wujudnya penyakit nih… Sampai la aku terbaca selepas aku meng-google-kan beberapa perkara yang terjadi pada diri aku.. aku jumpa lah bende nih.
Itupun setelah aku terbaca 1 artikel semasa aku mengupdate majalah Mingguan Wanita punya website (yang aku design) sebagai tugas rutin mingguan aku di pejabat. Artikel tersebut menceritakan tentang perkara-perkara ini…

So aku rasa… aku kemungkinan besar mengalami penyakit ini. Sebenarnya… aku masih khilaf antara penyakit ini (keletihan terlampau) atau kemalasan terlampau. Tapi aku rasa, aku nak kata aku malas terlampau… tidaklah.. malas sikit-sikit tuh mungkinlah ada. Ye lah.. sapa-sapa pun mesti ada malas.

Sindrom Keletihan Terlampau atau Sindrom Keletihan Kronik atau dalam Englishnya… Chronic Fatigue Syndrome (CFS) (rujuk wiki disini : Chronic Fatigue Syndrome ) Penyakit ini bukanlah bersifat penyakit-penyakit seperti biasa, penyakit ini bagi aku luar biasa untuk di-istilahkan sebagai penyakit.

Beberapa perkara lazim yang diceritakan banyak benar terjadi pada aku. Antaranya..
Sakit seluruh badan dan sendi. Kesukaran fikiran, kronik, kelesuan mental dan fizikal  (exhausted) dan berkaitan kesihatan tentunya.

Walaupun dikatakan penyakit ini lazimnya menyerang perempuan 4 dari 1000 berusia atas 40 tahun di Amerika (kat Malaysia manade orang rajin buat kajian macam nih!.. ) Orang kita lebih suka ambil tahu bende2 yang berkaitan politik, harga minyak, 3gp melayu, cerita anak-anak haram punya telemovie dan sebagainya). Aku percaya penyakit nih boleh menyerang sesiapa saja asalkan cukup sifat dan syaratnya… terutama di negara-negara baru nak maju atau yang hidupnya hectic.

So aku rasa… dalam sesetengah keadaan, aku mmg  tidak hidup normal… (more…)