Category : Uncategorized

Wah!.. lamanya tak update…

Lamanya tak berupdate… nanti aku update. Tapi ape yang aku nak update aa… banyaks angat dah bende tertinggal tulis nih. Patutkah aku tulis semuanya sekali. Hermm… elok gak aku tulis. Err.. maksud aku taip.


Korang nak apa? Macam-macam ada… snippets #3

Tah yer ke tidak snippets ke 3, lebih kot.
1 – Last post aku rupanya dah sebulan dulu, lama benar. Yang pasti mmg selalu camtuh pun. Aku cuba update dengan lebih rajin tapi masih gagal. So aku update suke-suke ajer lah..

wad-kecemasan
Aku & Duan menunggu di Jabatan Kecemasan

2 – Bulan May, aku malas nak sambung cerita balik kampung tuh, sebab ape yang jadi aku dah tak ingat sangat kecuali beberapa perkara jer antaranya ialah ;
– aku hantar ayah aku ke hospital Kuala Lipis pada pukul 1 pagi.
– aku dan adik aku Duan #2 masa tuh tgh berpoya-poya makan kat kedai makan terus balik serta merta.
– aku, Duan, mak aku se-kereta antar ayah aku ke hospital,
– jarak dari kampung aku Kuala Lipis kira-kira 35km. Aku memecut selaju 220kmh (more…)


Najib PM ke 6 Malaysia…

Sebagai orang yang turut main saham di BSKL… I see this today…

Indeks saham negara-negara Asia & Asia Tenggara naik.
Tapi BSKL suka-suka turun?

Gainers: 304
Losers: 381
Unchanged: 210

*tidak ada yang lebih sensitif segala hal melainkan saham dan orang yang main saham. Is this a bad sign or unhappy sign?

Entahlah… you think yourself… make your own assumption …


Bulan – bulan yang terlampau sibuk!

Aku sangat sibuk, 2 bulan ini adalah bulan yang paling sibuk rasanya. Cuti pun tak berapa nak cuti, rehat pun tak berapa nak rehat. Nanti aku listkan snippets atau soundbites apa2 yang aku buat, kene buat, terpaksa buat dan sebagainya dalam pos akan datang.

Aku nak balik kampung, nak bercuti kat mana-mana, semua tak sempat-sempat lagi. Otak dah penat, badan dah letih nih. Stress, pressure seme ada.. Adeh..

I need a break for a while after this.. seseminggu cuti duk kampung mungkin baik untuk minda dan kesihatan.


RM 100,000 ?

Apa-apa aje lah!..


Upin & Ipin The Movie – Geng Pengembaraan Bermula.

Aku telah membuat review filem Geng Pengembaraan Bermula ft Upin dan Ipin ini di pergh.com … So mulai hari ini, filem ini dah dimainkan di panggung-panggung seantero Malaysia. Dan walaupun team Les’ Copaque meletakkan target mereka RM10juta, aku percaya ia mampu capai target tersebut dan mungkin dapat lebih.

Sementara itu dari sumber tertutup yang boleh dipercayai ada memberitahu bahawa, mereka sudah berjaya menjual Upin & Ipin ke serata dunia hingga mendapat hasil mencecah 50juta ringgit! Dibeli oleh pelbagai stesen-stesen televisyen negara-negara asia barat, eropah dan segalanya.

Kebarangkalian mereka ini membeli adalah kerana keunikkan suasana siri tersebut yang mengetengahkan keMalaysiaan, iaitu selain bangsa dan kaum, alam sekitar kita juga adalah bonus. Siapa kata khatuliswa malaysiana kita tidak menarik? Formula menyuntikkan ke-local-an itu menjadi. Saya percaya prinsip ini = keunikkan.

geng upin dan ipin

Menyentuh tentang movie ini, saya dapat pergi Press Screening awal bulan lalu, saya diberi peluang oleh ke Press Screening tersebut oleh pihak Les’ Copaque melalui  En. Zarin atau mediahorizon – seorang kenalan.  Dek kerana banyak masalah dan kerja lain saya gagal membuat review seawal mungkin. Sementelah saya kurang pantas menaip karangan review atau dalam bahasa wartawannya ‘writeup’, menjadikannya terhenti-henti, on off akhirnya jadi sangat lambat disiapkan.  😀

Lagipun, server saya mengalami beberapa masalah yang agak ‘mencemaskan’ sejak sebulan lalu. Server saya overload dan down beberapa kali angkara beberapa punca yang tak payah la saya tulis disini, agak teknikal dan ramai orang biasa tak paham istilah dan jargon. Yang malangnya, kerana perkara-perkara tersebut, saya terpaksa membuat beberapa perancangan lain, bahkan rancangan MEGA PROJECT saya juga gayanya terpaksa ditangguh kerana kondisi server ini kurang sesuai buat masa sekarang dan ini agak mengecewakan hati. Saya tidak mahu jalankannya (projek tersebut) tetapi server asyik down bukan kerana apa, kerana server tersebut mungkin tidak mampu menanggung keadaan banjiran trafik dan load tambahan yang sudah adapun sudah tinggi terlampau!. Masalah-masalah begini boleh menyebabkan tekanan kepada webmaster2 dan aku percaya ada yang menangis dalam hati (bukan semata-mata kerana server tapi masalah berkaitan juga)

Server tersebut nampak gayanya tidak bertahan lama juga dengan spefikasi sekarang. Vertical scaling dan hardware upgrade akan dibuat terutama tambah memory dan space dan sebagainya…  Saya perlu mencari modal dan dana tambahan lagi yang entah mana datangnya atau ada atau tidak pun saya tidak tahu. Kerajaan Malaysia? no.. mereka lebih sibuk berpolitik dan bagi duit kepada politician dan … kalau bagi aku 5 juta pun lagi bagus aku buat sumbangan pada negara ape! . NGO? no… diorang pun bukan ada duit sangat. Advertising? No.. lagi la mimpi!…  Minta pada ahli? No!… nanti saya bongkarkan beberapa kisah tentang webmaster2 melayu (yg mempunyai web terkenal) punya masalah di pos akan datang. Believe it! It’s not a good story! But I wanna share it!…. (later)

Ok sambung balik Upin dan Ipin.. hehe..

Saya kurang mahir benar jalan ke Cineleisure Damansara, tambahan pula lazimnya saya akan pergi dengan kawan-kawan. Dulu ada Sham (black_iii) duduk ngan aku, ataupun dengan ex-housemate aku Lan, kalau pegi mana-mana, samada drive atau pun merempit. Aku cuma duduk di belakang / sebelah.   Selain faktor diorang lebih tahu jalan… faktor lain (kalu naik motor) ialah ‘orang berat atau besar duk depan bawak motor.. hehehe 😀

Aku mmg lemah mengingat jalan, sejak dulu lagi. Aku juga dah tak berjalan sangat sekarang, rasa cam dah jadi homies atau geek sangat plak. Sebenarnya aku rasa, aku malas nak jalan2 nih selain panas melampau tengah hari atau kalau kereta asik jam yang amat. Duk dalam jem jem nih rasa… penat.  Duduk di Shah Alam ini pun rasanya tak abis lagi tempat aku ronda, dan kalau aku ronda-ronda pun waktu malam je.

Oh.. Aku sampai di Cathay Cineleasure Damansara itu agak lewat, mujurlah belum start lagi screeningnya. Aku tidak mahu review disini, pegi baca di Pergh.com hehe…  dan lebih baik lagi kalau korang pergi panggung tengok sekarang!. Support industri filem 3D Malaysia OK!.. Tak nyesal punya!

Causs…


Jason Mraz – I’m Yours

Aku layan lagu nih skang, lagu nih dah agak lama, tapi tah cam baru nak naik jer kat mesia nih… Lagu nih aku pernah dgr beberapa kali, but then.. masa ada photoshot Majalah Maskulin, aku mengeshot video behind the scene atau lebih kurang camtuh la. Aizat AF5 main gitar and play this song. It’s such a nice and beautiful sounds.  Dan terus terang aku katakan, in LIVE.. suara Aizat memang sedap dan bukan sembarangan. (nanti aku update gambar ngan dia, tak amik lg dari photographer and the video next month lah.)

Itulah, malaysia nih, orang gemuk (macam dia dulu) ditolak ketepi, walaupun berbakat. Kalau orang-orang macam Melinda Doolitle (Macam Rasaksa?) & Lakisha Jones (Tong Drum?) tuh masuk nyanyi² kat malaysia nih, jangan mimpi la diorang nak pergi Final macam kat American Idol. What to do lah.. typical Malaysian.

Enjoy this Video.. I bet! you gonna love it.
And that big guy : Toca Riviera, tgk cara dia main mende alah tuh.. power ah.. BTW, they’re not gay.. Both had gf… la la la .. Download this song? (see the layan lagu section. )

Jason Mraz : I’m Yours

well you done done me and you bet i felt it
i tried to get you but you’re so hot that i melted
i fell right through the cracks
and i’m trying to get back
before the cool done run out
i’ll be giving it my bestest
nothin’s going to stop me but devine intervention
i reckon its again my turn to win some or learn some

i won’t hesitate no more
no more it cannot wait, i’m yours

well open up your mind and see like me
open up your plans and damn you’re free
look into your heart and you’ll find love love love
listen to the music of the moment maybe sing with me
ah la peaceful melody
its your godforsaken right to be loved love loved love love

so i won’t hesitate no more
no more it cannot wait i’m sure
theres no need to complicate
our time is short
this is our fate, i’m yours

i been spending way too long checking my tongue in the mirror
and bendin over backwards just to try to see it clearer
my breath fogged up the glass
so i drew a new face and laughed
i guess what i’m sayin is there ain’t no better reason
to rid yourself of vanity and just go with the seasons
its what we aim to do
our name is our virtue

i won’t hesitate no more
no more it cannot wait i’m sure
theres no need to complicate
our time is short
it cannot wait, i’m yours

Eh.. kalu x silap, malam nih 12.15am (sebenarnya hari esok 29-7-08), video kat atas nih ada Live Konsert in korea main kat TV8.. Aku tunggu ah malam kang.. tapi song nih last sekali.. hehe..
(*btw, nih sambil test2 letak video dalam blog baru.. hehe)