Category : Video

Doing AAE – Montage Designer Malaysia

Warghhhhh!!!, another 7 scene to go! Penat weh…  Malam nih musti mau siap. 😀


Click utk besarkan

Start scene complete. Detail scene not yet. Sound not yet. Voice over? Reconsider as an option. Suara aku? 😀

Update : 4.10 siap semua scene dan + edit movement sket2. Nak main camera tak sempat ah nih gayanya, berat pun dah besar giler. test render nak check semua.. total2 6GB!


Click utk besarkan

Tak bleh nak speed dah…


MiniNiaga Prelaunch Video

Actually no secret, it’s from premium paid template, but i do need to customize, edit the sound etc etc and surely has to render it. My PC just not though enough to do the works. 😀

Watch here : http://prelaunch.mininiaga.com/

Enjoy!

Now back to works mystic! The next launch video (no template) hahaha. Damn stress.. Will blog better after this.

Meanwhile kindly you all can visit my new latest project. Autorotik.com – Keghairahan Dunia Automotif! .


Pencarian Lelaki Maskulin 0809 dan aku nak rehat!

PLM0809

Sekarang jam menunjukkan pukul 10.45 minit malam, dan aku masih di opis. Nih tgh stress nih render montaj tapi asyik crash beberapa kali. Bengang betul. Tuh yang relaks kejap 15minit  nih taip blog nih… Aku harap kol 12 kang siap ah. Macam biasa, keje jadi orang multimedia nih, semua bende bagi last minit, nak siap cepat2 lepas tuh plak! nak best tahap channel MTV punya level. Kejadah!… Kalau gagal siap, ada la yang berani cakap2 belakang macam la kita nih pemalas la, main2 la, beruk la, kambing laa…

Padahal mana2 orang yang wat keje camnih, tau la susah payah.. jauh lebih payah dari diorang tuh yang perasan keje diorang dah cukup susah dan dah bagus.  Orang belakang tabir mmg selalu dilupakan, dipersalahkan dan juga termasuk kenaikkan gaji ataupun elaun tak pernah rasa ‘cukup bagus’ dan dihargai!. Betul! Tanya la kawan-kawan korang yang wat mende2 cenggini (kecuali yang kerja kompeni multimedia dan advertising yang super besar laaa = yakni di khalayak yang mmg paham job2 diorang). No!! aku tak salahkan apa2 dan sapa2 pun..

Aku diassignkan buat montaj opening dan beberapa video editing (termasuk effect) untuk Anugerah PLM nih. Sebab aku adalah orang yang handle Maskulin site dan perkara2 berkaitannya. Web minisite khas nya juga aku yang buat dan coding Fully CSS sendiri dengan gembiranya. Tapi Video montaj tuh please!!!… not only 1 week or less than 7 day dateline… If I’m the boss, i might reject this kind of request. I’m suffer to death (lebih-lebih plak) and surely letih, penat, tak cukup tido!  After Effect dan Premier bukan macam Microsoft Words la deeeeyyy! Yenna po! Tuh camner tuh… Keje opis bawak balik umah. Hai… nasib laa…

2 minggu lepas, aku sibuk di Bank Negara Malaysia outstation kat sana keje 9mlm-9pagi. Seminggu lepas punya cuti plak, aku menyiapkan job freelance uncle Musa dan beberapa lagi, dan minggu ini plak Sabtu Ahad aku tergadai lagi sebab sibuk ngan event PLM0809 kat Aswara KL. Esok pagi (kol 10 aku plan) aku kene join raptai dan test run multimedia montaj nih semua sekali..   Pagi ahad ada full rehearsal semua candidates sekali bersama Rosham Noor sebagai pengacara 😀 . Petang Ahad jam 2 bermula la aku duduk dalam konti menjaga multimedia kat dewan aswara tuh…

OK.. aku nak bancuh Nescafe dan sambung keje… selagi tak siap, aku tak balik gayanya.. walaupun aku dah sorang-sorang kat sini. Duh!.. Kalu tak siap gak, aku balik umah sambung kat umah sampai 3pagi. 😮

*Lepas nih aku nak cuti seminggu lepak kampung.. tapi…. minggu lagi 1 aku ada kursus la plak!!!!!


Pandangan Pertama : Slank ft Nirina Zubir – RockDut

RockDut = Rock + Dangdut Oke!. (Istilah ini aku beri sendiri. 😀 ).
Gabungan orang lama Rock Band Slank dgn Nirina Zubir ini enak didengarin. ( kalau kat malaysia nih, kalu ada gabungan Wings ….. sape ah, letak la.. Ahli Fiqir ke.. One Nation MC ke .. atau dgn… Suki! Ya.. aku suka Suki.. lebih kurang camtuh lah agaknya.. )
Lagu nih di-remake dari OST satu movie. Aku lum tgk lagi. Nanti aku download kalu jumpe. 😀

Layan!.  Video!

Pandangan Pertama – Slank ft Nirina Zubir
– Download MP3 nya?  (lihat sebelah-cuma mp3 terkini aku letak)

Pandangan pertama awal aku berjumpa ach!..
Pandangan pertama awal aku berjumpa

Seolah-olahnya impian yg berlalu
sungguh tak kusangka dan rasa tak percaya
Cowok setampan dia datang menghampiriku
Hampir-hampir aku tak sadar dibuatnya

Sungguh karena dia
aku di depan anda memberanikan diri
bergaya dan bernyanyi

Oucgh, yihay!.. goyang nech

Pandangan pertama awal aku berjumpa ach!.. Hey!
Pandangan pertama awal aku berjumpa ach!..

Seolah-olahnya impian yg berlalu
sungguh tak kusangka dan rasa tak percaya
Cowok setampan dia hmm..mm.. datang menghampiriku
Hampir-hampir aku tak sadar dibuatnya’

Memang kecantikannya (oh mosok sih?)
dan kelembutan hatinya (ugh yayang.. yayang..)
membuat aku berani (ayuk kalo bisa)
menghadapi dunia (ummm….ach)

Pandangan pertama awal aku berjumpa
ah ah ah..
Pandangan pertama awal aku berjumpa


Motion Graphic Montage Maskulin Party 2008

Dulu-dulu… aku mungkin ‘beragan’ nak buat bende2 tak senonoh camnih. Tapi berangan jer takkan hasilkan apa2. Dengan beberapa upaya aku berusaha nak faham sendiri-sendiri software After Effect, so then aku bleh la buat mende2 simple dan bodo2 jer dulu.

Kemudiannya diajar perkara asasnya dapat aku faham dengan lebih baik menggunakannya… oleh seorang bekas teman sepejabat yang bernama Rafi Jupri yang kini bekerja di AirAsia. (Aku rasa dia mungkin akan baca pos aku nih.) Well… Rafi, ko tetap sorang guru terawal aku lam bidang mende alah nih. Huhu..  Walaupun ko selalu kata… “Ape la sangat, eh manade”.. Tapi mmg dari ko gak aku start belajor mende nih supaya lebih faham.. OK! Hasilnya…

Montaj nih adalah ‘opening montaj’ aku buat untuk event Majalah Maskulin sabtu baru-baru ini. (2 Ogos 2008). Mula petang, abis malam… so jangan kata aku larat sangat nak pegi ke Gath WangCyber atau buat mende-mende lain. Lagipun takde pun aku bagi nama… sebab aku tahu, aku bukanlah orang yang bleh merancang awal nak pegi mana. Aku tak sukalah hidup aku terlalu dijadualkan. Orang lain, lain cerita lah.. 😀 Lagipun.. aku nih bukanlah orang sosial sangat.

The Return of Maskulin Party 2008 (Party ulang tahun ke 7 Majalah Maskulin), bertempat di The Funtheque , The Ship Bukit Bintang KL (ko gi clubbing ke Mistik? A ah.. yelah tuh) . Yup, depan bukit Bintang Plaza tuh, merangkap kawasan segi tiga emas Malaysia atau kawasan yang paling mahal setiap inci tanahnya di Malaysia nih. Mula lewat petang dan habis malam. Penat seh, dah la aku yang wat montaj tuh sorang-sorang sekian harinya.. err.. seminggu kot.. tuh pun hari Jumaat baru leh siap btul2. Ada 2 montaj sebenarnya….

Semasa event tersebut, aku yang juga merangkap CamcoderMan (bawah sket dari kameraman la kot, kalau ngan ultraman tuh lagi la merepek… hehe). Adalah amat melenguhkan tangan dan bahu mengeshoot handycam Sony tersebut sepanjang event. Tak kisahlah.. janji enjoy.. Erm.. event tuh gak bleh lah dikatakan meriah dengan kehadiran lelaki-lelaki sasa PLM (Pencarian Lelaki Maskulin) dan bleh kata ramai dah jadi model belaka serta ramai koleksi gadis-gadis melayu 3GP genit²  heehehhe .

Tidak lupa juga berpuluh-puluh (tak kire sangat) artis lelaki dan perempuan hadir sama. Nantilah aku update later gambar2 aksi panas pada pos seterusnya. Nikmatilah hasil montaj gue.. Abaikan music pilihan ‘last minit’ tuh kalau tak best. Lagipun music tuh tak pakai, sebab pakai Live Audio dari DJ NAS-T (Pelakon Drama KAMI tuh).

Ok!!! Sapa mahu order sama aku visual montaj untuk event besar² jangan malu². Sediakan beberapa ribuan ringgit ya!… Hahahaha. Calos..