Category : Wordpress

Projek-Z : Membuat WordPress Theme Part 1

Sepertimana post saya sebelum ini, saya akan cuba membina theme custom WordPress. Dan saya akan cuba supaya buat theme ini boleh diberikan percuma pada sesiapa yang berminat. Kalau ok, boleh lah submit kat WordPress theme page  (itupun kalau berjaya,  sebab syaratnya macam agak ketat)

Target saya ialah, theme tersebut boleh disiapkan sebelum akhir bulan ini, iaitu kira2 ada lagi 10 hari dari sekarang! Here’s some screenshot kerangka theme.

So.. selepas beberapa request dengan pelbagai taste yang mana setiap orang adalah berbeza. Jadi saya buat keputusan, untuk bina theme yang ada 3 golongan target utama.

1. Photographer
2. Pelukis / Illustrator / Kartunis / Komik artis
3. Graphic Designer

Atau… Sesiapa nak showoff rakan2 yang sewaktu dengannya.

Kita kembali selepas ini, nikmati dulu Iklan heh!

(more…)


Buat custom theme wordpress?

Aku dah banyak buat custom theme untuk wordpress, nak macam mana? aku bleh buat (tapi jangan la stok advanced terlampau 😀 ) .  Dari sesimple blog, secomplicated, seee…. ape2 je, boleh saja di adakan. Dah lama aku main wordpress nih, dulu2 terkial2 gak nak siapkan 1 theme sekali pun.

Skang nih, setakat average theme, leh siap dalam tempoh 7 hari bekerja je. Mean selepas design dipersetujui, aku akan mula coding CSS3 dan HTML5 nya. Selalu yang part jadi lambat ialah confirmation design layout. Dan gak content dan bahan2 berkaitan.

Anyway… Beberapa minggu lalu aku saja2 lah buat survey tanya kawan2 aku nak theme camner. Dan macam2lah yang diorang jawab. 🙂 So aku snap capture dulu simpan wat kenangan sebelum aku jalankan ‘PROJEK-Z’. (more…)